Ръководството на Медицинския университет в София подготвя прехвърлянето на Катедрата по

...
Ръководството на Медицинския университет в София подготвя прехвърлянето на Катедрата по
Коментари Харесай

Как се поглъща катедра и се обезкървяват университетски клиники в услуга на бившия директор на Александровска |

Ръководството на Медицинския университет в София подготвя прехвърлянето на Катедрата по вътрешни заболявания в УМБАЛ „ Св. Анна “, където неотдавна работи шефът на катедрата и някогашен шеф на Александровска болница проф. Борис Богов. Учебните бази в УМБАЛ " Александровска " и УМБАЛ " Св. Иван Рилски " са застрашени да останат без студенти и специализанти по тези специалности, настояват началници на засегнатите от измененията клиники. 

Катедрата по вътрешни заболявания е академичното звено, под чиято шапка се провежда клиничната процедура на студенти и специализанти в няколко медицински специалности.

Реорганизацията в УМБАЛ " Св. Анна " е мотив за докладната бележка на началниците на клиники (виж галерията) до ректора на Медицинския университет акад. Лъчезар Трайков и ръководителя на Общото заседание на МУ акад. Ваньо Митев. Подписана е проф. Атанас Кундурджиев от Клиниката по нефрология в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, проф. Росен Николов от Клиниката по гастроентерология в същата болница, както и от ръководителите на три клиники от УМБАЛ " Александровска " по кардиология, хематология и ендокринология – проф. Кирил Карамфилов, доцент Евгени Хаджиев и проф. Здравко Каменов.

" Подобна стъпка ще обезкърви клиниките, които реализират образованието на студенти и специализанти, няма да можем да задържим лекарите, които преподават - изрази опасенията си пред OFFNews проф. Атанас Кундурджиев, шеф на Клиниката по нефрология в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, един от създателите на докладната бележка. - Отношенията сред университет и университетска болница се дефинират от подписаните контракти за преподаване и лечебното заведение провежда тази активност по клинични дисциплини. След трети курс съвсем цялото образование на студентите сe реализира в тях в съответните клиники. "

Акредитация за образование на студентите от Катедрата по вътрешни заболявания имат двете академични лечебни заведения – Александровска и „ Св. Иван Рилски “. Това образование се реализира в пет клиники. Лекарите, които преподават в тях, имат трудови контракти с лечебните заведения и „ четвърт “ контракт с катедрата на МУ. Те обаче не могат да образоват студенти и специализанти отвън посочените лечебни заведения.

Особен случай

Малко по-особен е казусът с ръководителя на Катедрата по вътрешни заболявания проф. Борис Богов, който е на трудов контракт към Медицинския университет. Той може да прави преподавателската си активност, без значение от това в коя болница работи.

Нефрологът от служебния министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров поради големите насъбрани отговорности на лечебното заведение и нарушавания в работата на Съвета на шефовете., представител на страната в тогавашния ръб. Проверка на здравното министерство удостовери информацията, че. Въпреки установените нарушавания Прокуратурата не откри данни за закононарушение и върна на здравното министерство с отвод да образува досъдебно произвеждане за закононарушение от общ темперамент за занемареност или нанесени вреди от страна на управлението на болничното заведение.

Месеци по-късно проф. Богов беше освободен от длъжността шеф на Клиниката по нефрология, а след това - и като доктор. В момента нефрологът и част от остарелия му екип работят в УМБАЛ „ Св. Анна “, където съгласно шефовете на клиниките към Катедра по вътрешни заболявания текат процеси на метаморфоза за преподавателската активност да бъде пребазирана там със основаването на Департамент по вътрешни заболявания.

По думите на проф. Кундурджиев преподавателската активност към този момент е почнала:

„ На 7 февруари в „ Св. Анна “ е почнал главен курс по вътрешни заболявания, който има модул „ Нефрология “. Почти напълно този модул го водят те, макар че там няма нефрологично поделение. На мен са ми дали една лекция и ние имаме един ден занимания. Същевременно курсът се води от лектори, които нямат статут на преподаватели, в нарушаване на правилника на самия университет “, споделя професорът и добавя - Преподавателското място на проф. Богов е обезпечено като началник на катедра, само че за сътрудниците му това не по този начин, защото техните преподавателски места са обвързани с Александровска болница. Те не могат да образоват студенти, в случай че шефът на " Александровска " и бордът на шефовете не са съгласни тези преподавателски места да бъдат отстъпени на „ Св. Анна “, споделя проф. Кундуржиев.

Подобна отстъпка надали може да бъде направена, така като Александровска болница има клиника по нефрология, освен това с обичаи в образованието на студенти и специализанти. Погледнато даже в исторически аспект в лечебното заведение са се провеждали курсове за специализация на лекарите, надалеч преди да бъде основан Медицинският факултет - предшественик на днешния МУ. Първите професори от приетата за институция болница основават този факултет през 1907 година, а за университетска база е одобрена с указ №21 на Цар Фердинанд от 1917 година

Как амбициите прегазиха традициите в Александровска болница

„ На процедура болничното заведение беше доведена до банкрут. Задълженията съвсем се изравниха с капитала ѝ. Заслуга за това има и проф. Богов - неизгодни контракти, предоговаряне с високи лихви. Само към една компания болничното заведение заплаща по 80 хиляди лева лихви месечно. Ако се изнесе и академичната активност, по какъв начин ще се усещат хората, които работят там? Застрашени са работните им места, застрашени са като преподаватели и научни фрагменти. Да не приказваме за престижа на Александровска болница като център за образование “, споделя проф. Кундурджиев.

Всъщност обезкървяването на Александровска болница като образователна база стартира още през 2020 година По време на следващата Коронавирус вълна през ноември в качеството си на шеф проф. Богов разпореди Клиниката по нефрология и трансплантации, ръководена от проф. Емил Паскалев, да бъде преструктурирана в Коронавирус бранш. След преструктурирането екипът беше изместен в пространства, в които е невероятно да се реализира лечебна активност., трансплантирани пациенти излязоха на митинг в негова поддръжка, само че клиниката не беше върната, което принуди фамозният нефролог да напусне дружно с екипа си и да проработи в болница „ Лозенец “.

С напускането на Александровска болница преподавателите от тази клиника изгубиха правото си да образоват. След издържани състезания те започнаха да преподават на студенти и специализанти от Медицинския факултет на Софийския университет.

След промяната на проф. Богов и Съвета на шефовете, проф. Паскалев и екипът му се върнаха в Александровска болница, само че нямат право да преподават.

Ситуацията е парадоксална , разяснява проф. Кундурджиев:

„ Проф. Богов с неговите хора, измежду които единствено той е законен учител, другите не, преподават в „ Св. Анна “ и желаят да вършат там катедра, без да се съобразят с нас. А проф. Паскалев с неговия екип сега са в Александровска болница, само че нямат статут на преподаватели, тъй като би трябвало отначало да се кандидатират и да се явят на състезания. Същият проф. Паскалев, на който цялата кариера е минала в Александровска болница, защитил е две дисертации, хабилитирал се е и така нататък, не може да преподава сега, тъй като подобен е правилникът на Медицинския университет. “

Освен абсурд в създалата се ситуация прозира и двоен стандарт, ако Медицинският университет позволява лица без статут на преподаватели да образоват студенти, а хабилитирани експерти нямат тази опция, до момента в който не се акредитират още веднъж.

Това, като се изключи че е в нарушаване на правилника на университета, ще се отрази и на качеството на преподаването, безапелационен е проф. Кундурджиев.

Опит за усвояване ли е основаването на Департамент по вътрешни заболявания

„ Понятието „ департамент “, е някакъв неологизъм на „ катедра “, само че не могат да създадат Катедра по вътрешни заболявания, тъй като такава към този момент има. Затова ще го кръстят „ департамент “. Като началник на Катедрата по вътрешни заболявания проф. Богов разпределя преподаването, през него минават научните планове, от него зависи кариерното развиване на асистенти и кандидат-асистенти. Със основаването на Департамент, последователно образованието ще се реалокира в „ Св. Анна “, където той работи, а катедрата в Александровска болница и в „ Св. Иван Рилски “ ще се изпразни от наличие, тъй като ще се окаже дублираща конструкция в границите на университета “, предвижда проф. Кундурджиев.

Според него, до момента в който се структурира новата образователна база в УМБАЛ „ Св. Анна “, е допустимо да бъдат направени и нужните акредитации за преподавателска активност. Това по думите на проф. Кундурджиев няма да е мъчно, защото проф. Богов е бил ръководител на здравната комисия в Националната организация по оценка и акредитации и към момента има въздействие в нея.

„ Вероятно проектът е акредитацията да бъде осъществена в рамките на 5-6 месеца и съществуващата катедра ще бъде занулена за сметка на новосъздадения департамент. Това, което става, е най-малкото подмолно. Човек гради кариера цялостен живот и внезапно става никой “, споделя с оскърбление проф. Атанас Кундурджиев.

Запазването на Катедрата по вътрешни лечебни заведения - основна цел на университета

" Главна цел на управлението на университета в този случай ще бъде запазването на интегритета на Катедрата по вътрешни заболявания. Така че ще бъде направено всичко, с цел да се запазят традициите и високото качество на образованието в тази основна за университета катедра ", показаха от МУ София, след питане от OFFNews.

Оттам оповестиха, че след приемането на докладната бележка е почнала организация за уголемен ректорско-декански съвет с присъединяване на заинтригуваните лица от Катедрата по вътрешни заболявания. Авторите на писмото са удостоверили, че ще вземат присъединяване в нея.

От университета обаче не дадоха отговор на нито един от въпросите, които изпратихме: 

Подготвя ли се пребазиране на образователната активност на катедрата в УМБАЛ " Св. Анна ", поради обстоятелството, че ръководителят ѝ проф. Богов към този момент работи там?

Осъществява ли се образователна активност там сега и от кого? 

Предвижда ли се основаване на Департамент по вътрешни заболявания? Ако да, за какво откакто има към този момент катедра?

За сметка на това ни увериха, че задачата на идния съвет е да бъде реализирана " нужната бистрота в духа на академичната традиция, която повелява такива сигнали да бъдат обсъждани намерено от всички заинтригувани страни, а решенията - оповестявани. "

От УМБАЛ " Св. Анна " отхвърлиха коментар до произнасянето на решенията от съвета. Проф. Борис Богов също отклони поканата ни да изрази персоналната си позиция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР